Bröstning och fönsterband

Bröstningen på ett hus är den del av fasaden som går från golvet upp till fönsterkarmen. Ordet används även om muren runt terrassen eller altanen.

Fönsterbandet är beklädnad i fönsterbredd eller höjd, som går på var sida om fönstret, antingen från golv till tak eller från sida till sida.

För att skapa ett varmare utseende har många tegelhus mindre partier på huset som är klädda med trä. Denna träbeklädnad kan enkelt bytas ut mot Cedral-produkterna utan att kompromissa med husets ursprungliga utseende.

   

Funderar du på att byta fönster eller tilläggsisolera? Tänk då på att samtidigt byta ut din gamla träbröstning och fönsterband. Eller eventuellt bygga nytt.

Med Cedral-paneler till bröstning och fönsterband får du en lösning med minimalt underhåll till ett bra pris. Paneler av fibercement säkerställer lång hållbarhet mot väder och vind jämfört med vanliga träbrädor. 

Du kan använda Cedral Panel, Cedral Click och Cedral Board för bröstning och fönsterband.

Det är nämligen ett oorganiskt material. Det betyder att du inte behöver bekymra dig för röta, svamp eller insekter som förstör träverket. Därmed sparar du både tid och pengar under de följande åren på grund av väsentligt mindre underhåll.

Du kan eventuellt nöja dig med att rengöra Cedral fibercementpanelerna med rent vatten, mild såplösning och en mjuk borste om behovet uppstår.

Utöver minimalt underhåll får du även en bröstning i ett material som likaså är obrännbart, precis som teglet som eventuellt finns runt om.

Fördelar med bröstning och fönsterband från Cedral

Med Cedral får du inte bara en produkt för din bröstning och fönsterband som inte kräver regelbunden målning och som är motståndskraftigt mot röta, svamp och insektsangrepp.

Du får även ett byggmaterial som är lika enkelt att arbeta med som träbrädor.

Det finns dessutom ett infärgat profilprogram, så att fönsterintäckningen får den färg som du önskar.

   

När du ska montera Cedral på bröstningen och fönsterbandet kan du använda samma verktyg som du skulle använda för trä, men med tilbehör avsedda för fibercement. 

Vi rekommenderar dock att du använder el-verktyg, som kap-/geringssåg eller cirkelsåg, eftersom det är exaktare och ger ett snyggare resultat. Vid större projekt med fibercement bör du även införskaffa en diamantklinga för tillskärningarna. 

Ny bröstning och fönsterband eller renovering av befintliga

Följ monteringsanvisningarna från produktsidorna eller titta på videon för att erhålla så bra resultat som möjligt.

När du monterar Cedral Panel, Cedral Click eller Cedral Board på det befintliga murverket eller eventuellt träverk är det viktigt att du först ser till att det finns läkt och ev. sockelskydd för att säkerställa ventilationen. Du ska se till att det finns luftintag i botten och luftutsläpp i toppen och en luftspalt bakom panelerna.

Om du monterar ny bröstning och fönsterband ska du montera panelerna på läkt där du har eventuella ändkantsprofiler, sockelskydd och en startprofil som utgångspunkt för bygget.

Cedral Lap och Cedral Board kan monteras med skruvar eller spik, medan Cedral Click monteras med clips.

Cedral Lap

Cedral Click

Cedral Board